Perioada interbelică – Modernismul

Perioada interbelică se caracterizează prin două tendințe majore: modernismul și tradiționalismul. Cele două concepte literare au fost introduse în istoria criticii literare de către Eugen Lovinescu, deși erau folosite și mai înainte. Lovinescu este teoriticianul, modernismul și îndrumătorul scriitorilor din perioada interbelică. El a teoretizat modernismul în lucrările sale:  “Istoria literaturii română contemporane” și “Istoria civilizației romana”, precum și prin activitățile revistei  “Sburatorul” (1921-1922; 1926-1927) și  “Cenaclul Sburatorul” (1919-1943). Conceptul de modernism în accepția lui A. Marin în “Studiul modern. Modernism. Modernitate.” explică faptul că se înțelege o tendință inovatoare, recentă, de curând.
Modernismul, prin extensie, cuprinde mai multe curente literare: simbolismul, expresionismul, mișcările de avangardă (futurismul, cubismul, dadaismul). Eugen Lovinescu a încercat să sincronizeze literatura română și literatura europeană, iar modalitatea este cea a imitației. Criticul pornește de la concepția că există un spirit a veacului numit de Tacit Saeculum (un cumul de condiții moteriale și morale specifice unui popor la un moment dat în evoluția sa). Spre deosebire de Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu consideră că formele pot constitui fondul culturii prin preluarea popoarelor mai puțin dezvoltate a unor elemente de la popoarele civizate.

Trăsăturile modernismului:

Proza (romanul) –  interesul pentru romanul analitic, psihologic, evidențierea topologiei intelectualului, final deschis, interesul pentru spațiul urban, tehnica ingambamentului, visul liber a€“ fluxul ideilor al trăirilor, lipsa organizării strofice/strofe cu număr inegal de versuri, ineditul imaginilor artistice, limbaj variat, estetica urâtului, valorificarea conceptelor filozofice, limbajul ermetic.

 

Drama – dramă de idei, accentul fiind pus pe conflictul interior, valorificarea mitului.

Catalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *