Comentariul poeziei „Lacustră” – George Bacovia

Lirismul poeziei este de tip subiectiv redat prin mărcile lexicogramaticale, verbe la persoana I: „aud”, „tresat”, „simt”, „sunt”, sau pronumele: „mă”,  „mi-„.

Tema poeziei: este o meditație asupra destinului determinată de impactul ploii asupra întregului univers. Condiția poetului este exprimată în versul „Sunt singur și mă duce un gând”. Textul are o construcție simetrică, prima strofă este reluată în ultima cu deosebirea versului al doilea.

Titlul poeziei: în sens denotativ trimite la locuința lacustră făcută de omul preistoric, iar conotativ la nesiguranță, agresivitatea venită din partea lumii exterioare.

Spre deosebire de ceilalți poeți, apa și focul la Bacovia nu au un rol purificator, ci din potrivă, descompun materia.

În prima strofă se pare că eul liric ascultă ploaia. Teroarea de umed este redată prin adjectivul „atâtea” și substantivul cu formă de plural „nopți”. Fenomenul pare a fi etern fiind perceput inițial în mod auditiv. Prin personificarea „aud materia plângând” se exprimă suferința întregului univers determinată de șirul nesfârșit al nopților ploioase. Plânsul este expresia suferinței întregului univers. Singurătatea este trăită mult mai puternic de către eul liric ajungând chiar să se identifice cu omul preistoric.

În strofele II și III imaginile vizuale sunt înlocuite de senzații. Locuința lacustră nu mai reprezintă pentru eul liric un loc protector mai ales că „n-am tras podul de la mal”. Teama ia forma unui coșmar, a unei halucinații, sugestiv fiind versul „Tresat prin somn și mi se pare”. În strofa a III-a adâncimea în trecut e subliniată de „golul istoric”. Eul liric trăiește aceleași momente de spaimă că omul preistoric. Siguranța universului este pusă în pericol, pilonii se degradează transformând totul într-un ocean imens. Lumea se află într-un declin, amenințată permanent de „un sfârșit continuu” – (Ion Caraion).

Ultima strofă reia conținutul primei strofe accentuând permanența pericolului care se prelungește dincolo de timpul complet. Stilistic, această idee este subliniată și prin cele două verbe la gerunziu din al doilea vers.

Catalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *